1 Eylül 2011 Perşembe

Neyde Dem Sesleri Rahat Çıkarmak İçin..

Grubumuzda en fazla sorulan sorulardan biri de neyden nasıl dem seslerin çıkarılacağı üzerinedir. Efenim, dem sesleri çıkarmak için temelde 3 unsur vardır:


1) Şiddetli Sıcak Nefes..Neye mümkün olduğunca en sıcak nefes üflenmelidir. Taa ciğerden gelen o sesi  "Allah Huu" derken ki "Huu" yu söylerken elde edebiliriz.. "Huu" yu tabi kışın donmuş ellerimizi ısıtmak için o "huuuh huuhh!" lamalar gibi ısıtarak söylersek ideal nefesi yakalamış oluruz inşAllah..

2) Dudağı mümkün olduğunca kasmak ve ileriye itmek..Dudaklar kıramp girercesine kasılmalı ve ileriye itilmelidir. Şöyleki bir bahçe sularken, hortumdan akan suyu daha ilerilere ulaştırmak için hortumun ağzını elimizle kapatırızya, su daralan alan ile daha uzağa gider, neyde de dem ses için üflerken mutlaka nefesimizi neyin ta en alt bölümlerine (rast perdesine) ulaştırabilmek için  dudağıımızı kasmalıyız ve ileriye itmeliyiz (hep söylene gelmiştir, bir çocuğu öper gibi dudağı uzatmak :D ). Neyzen Mustafa Demir Hocamla dem seslere çalışırken dudağımızı öyle kasardık ki harbiden kramp dudağımıza neredeyse girecek gibi olurdu :)Tam tersini yaptığımız zaman da yani dudağımızı geriye doğru çektiğimizde de tiz sesleri daha rahat ele edebiliyoruz..

3) Başparenin alt kısmına üflemek...

Başparemizin içinin alt kısımlarına doğru üflemek dem sesleri, üst kısımlarına doğru üflemek tiz sesleri rahatlatır. 


Sayın Ömer Erdoğdular Hocamızın da seyrettiğim bir videosunda dem seslerin rahat çıkması için neyin devamlı üflenmesi gerekliliği üzerinden durmuştur.. "Üflemeye ara vermek dem seslerin kaybolmasına neden olur" diyordu. O videoyu bulabilirsem yayınlayacağım inşAllah..

Nefesiniz daim olsun..   




12 yorum:

  1. Zahmet edip paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim.. Kayseri de ikamet ediyorsanız kurslara iştirakinizi beklerim..

    YanıtlaSil
  3. Kurs nasıl oluyor.Herkes aynı düzeydemiki sadece cumartesi 14:00 de kurs var.

    YanıtlaSil
  4. Aklınıza bir dershane sistemi gelmesin. Derslerimiz tasavvufi bir muhabbet içinde "meşk" e en yakın usûlde gerçekleşmektedir. Mustafa hocamız yeni başlayan arkadaşlarla 2-3 saat ilgilenmektedir, sonra 1 saat kadar da daha ileri seviyedeki arkadaşlarla ilgilenmektedir.
    hocamız bir çalışma vermektedir, onu öğrenciye nasıl yapılacağını göstermekte, sonrasında öğrenci o çalışmayı yapana kadar diğer öğrencilerle aynı bu şekilde çalışmaktadır. Hocamızın engin sohbeti ve tasavvufi dersleri ile öğrenilen bir müzik enstürmanı olmaktan çıkıp tasavvufta üflenen Nay-ı Şerif' e dönüşmektedir. Dilim döndüğünec anlatmaya çalıştım ama oradaki ortamı sanırım tam manasıyla anlatamam, müsait bir zamanınız olursa bir derse misafir olarak katılın, hocamızla tanışın, gözünüzle demek istediklerimi görebileceksiniz inşAllah..

    YanıtlaSil
  5. Ayrıntılı açıklamanız için tşkler.Şimdi kafamda biraz daha şekillendi.Geçen gün kurs için ilim yayma cemiyetine gittim ama Mustafa hocayla görüşemedim.İnş bu cumartesi gelmeyi düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  6. bunu yazan başka bi blog başka bi neyzen görmedim duymadım Allah razı olsun. herkes sabır çalışmak çalışmak diyo . önce çocuğa misketi ver sora ders çalış de .:D saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sizden razı olsun, bilmukabil..

      Sil
    2. Allah razı olsun sizden güzel anlatmışsınız

      Sil
  7. sigara kullanmak Ney üflemeyi engeller mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstadımız Niyazi Sayın' ın sigara tiryakisi olduğunu biliyoruz. Hatta TRT nin belgeselinde kahvesinin yanında bir de sigara tüttürken görebiliyoruz :) Pek çok örnek aldığımız hocamız da sigara içmekteler. Sigara kullanmak nefesi doğru kullanmaya mani olabileceği için elbette ney üflemeye de etki edebilir fakat sigara kullanan kimse ney üfleyemez gibi bir cümle doğru olmayacaktır.
      Burada Neyzen.com' un kurucusu Mehmet Yücel' in de yazmış oldularına atıfta bulunarak noktayı koyalım:
      Unutulmamalıdır ki neyin en büyük ihtiyacı sigara kokmayan bol nefestir. Seçkin neyzenlerimizden, merhum Neyzen Aka Gündüz KUTBAY’ın ve Neyzen Niyâzî SAYIN hocamızın öğrencisi Neyzen Yavuz AKALIN, bir gün atölyede yeni açtığım bir neyin akort kontrolünü yaparken bir ara yanmakta olan sigarasından derin bir nefes çekip tekrar üflemeye başlayınca istediği dem sesi çıkaramadı. Ciğerlerini temiz hava ile doldurup üflediğinde ise mükemmel sonuca ulaştı. Olayın gerçekliğinden emin olabilmek için aynı işlemi birkaç kez tekrarlayıp neticenin değişmediğini görünce on beş yıllık sigara tiryâkiliğine o anda son verdi. Bu olayın etkisinden uzun zaman kurtulamayarak, ben de otuz iki yıllık tiryakiliğimi noktaladım. Mehmet YÜCEL (http://www.neyzen.com/ney_bakimi.htm)

      Sil
  8. Dem seslerin yanı sıra bi fosurtu çıkıyor dem ses üflemeye çalışırken.iki aydır çalışıyorum dem seslere.bu normal mı.ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için önem arzetmektedir, yorum yazarak fikirlerinizi paylaşmayı ihmal etmediğiniz için çok teşekkür ederim...