19 Eylül 2011 Pazartesi

Sınavsız İkinci Üniversite

Tüm Üniversite Öğrencilerine ve Mezunlarına İkinci Üniversite İmkanı

Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programlarından "Fotoğrafçılık ve Kameramanlık" adlı bölümün kayıtlarının duyurusunu yapmış bulunmaktadır. Bu bölüme sınavsız olarak mezun veya halen bir programda okuyup ikinci üniversitesini de okumak isteyen kişiler başvurabiliyor. Fotoğrafçılığın haricinde işletme, halkla ilişkiler, felsefe, medya ve iletişim gibi, otuzun üzerinde önlisans ve lisans programı mevcut..

Kayıt Tarihi: 17 Ekim 2011 - 25 Ekim 2011


9 Eylül 2011 Cuma

İngilizce Eğitim Politikaları

Eser Karakaş' ın 4 Eylül 2011 tarihli Star Gazetesi' ndeki yazısıdır.

21 yüzyılda, bireylerin eğitiminde, dünya ile ilişkilerinde, iş yaşamlarında, kültürel faaliyetlerinde ingilizce çok önemli olacak.

Hattta muhtemelen öğrenilen diğer bilgilerden daha da önemli olacak.
En basiti, orta düzeyde bir ingilizce bilgisine sahip değilseniz, internet kullanımında sorunlar çıkabilir ve internet kullanımında sorun varsa, eğitim de, iş ilişkileri de, kültürel faaliyetler de aksar.Bu durum, bugün için bile böyle, yarın çok daha önemli, belirleyici olacak.

7 Eylül 2011 Çarşamba

Ney Üflemek İçin Nota Bilmek Gerekir mi?

Ney üflemede ecdadımızın eğitim şekli meşk usûlüdür. Yani üstadın dizinin dibine oturursunuz, dizlere usûl vura vura birebir üfler, çalışır, meşk edersiniz. Nota değil, usûl temeldir. Ama günümüzde elbetteki böyle birebir eğitim lüks :)

Sadece ney için değil, başka hangi enstürman olursa olsun nota olmazsa olmazlarımızdandır eğitim esnasında..

Nota malûmunuz her ne kadar Endülüs Medeniyeti' nden batıya geçmiş olsa da tamamiyle batı müziği hakimiyetinde olan eğitim metodudur. Batı müziğinde herşey notaya yazılır, birebir nota takip edilerek eserler icra edilir.
Türk müziğinde ise batı müziğinin kullandığı notalar kifayetsiz kalır, makamlarımızı icra ederken özellikle bu yetersizliği birebir görürsünüz. Uşşak Makâmının nota üzerinde donanımı yazılırken Sİ (portenin ortasındaki çizgi) notası, arıza olarak bir komalık bemol ile gösterilir. Oysa her uşşak makâmı icra eden kişi, Sİ notasını bir komadan daha pes (sesi kalınlaştırarak) icra eder. Uşşak makâmında, dinleyene o "ne olacak benim bu halim, neydim ne oldum yauuuww" hissiyatını veren, bu pesleştirmedir :)

5 Eylül 2011 Pazartesi

4 Eylül 2011 Pazar

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?

"Hocam bir gün bana sordu; kaç saat çalışıyorsunuz? Ben, günde 13-14 saat çalışıyorum dedim. 'Ne, dedi. Bu tempoyla bir bilim adamı olamazsınız. Eğer bilim adamı olmak istiyorsanız bunu çok daha artırmalısınız' dedi. O, günde 24 saat çalışırdı. Günler uzun olsaydı, daha çok çalışacaktı. Ben ondan sonra çalışmamı, 17 saate çıkardım. Bu, 70 yaşıma girinceye kadar devam etti. 70 yaşımdan sonra, çalışmamı, bir iki saat azalttım. Aşağı yukarı, 13-14 saat çalışmaya gayret ediyordum."
Yazının Devamı İçin Tıklayınız..

2 Eylül 2011 Cuma

Her neyzen adayının okuması gereken roman: Suskunlar

İhsan Oktay Anar' ın bu emsalsiz romanını nasıl anlatsam bilmiyorum. Hikaye itibariyle gayet enteresan zaten,  bir kaç noktada sıkılmadım değil okurken ama roman genel itibariyle çok sürükleyici.. En önemlisi de, kitabın bölümleri ilerledikçe insanın içinde dayanılmaz bir ney üfleme arzusu uyanıyor, hele de romanın sonunu getirince.. :) İletşim Yayınları' ndan çıkmış, gayet anlaşılır bir dille yazılmış olan bu eseri her neyzen adayı mutlaka okumalı..  

Ney Dergisi, Sayı:4


"Neyforum.biz" in hazırlamış olduğu son sayının misafiri Neyzen Ömer Özçelik.. Benim mansur neyi de kendisi açmıştı sağolsun Allah razı olsun.. Okumanızı tavsiye ederim.
Ayrıca "neyforum.biz" sitesinin forumunda merak ettiğiniz şeyler konusunda sağlam yardım alabilir, nota arşivinden eserlerin notalarını edinebilirsiniz. Geniş kapsamlı hazırlanmış olan site, neyzen adaylarının demirbaş sitelerinden biri..

1 Eylül 2011 Perşembe

Kapalı Çarşıda Bir Kuyumcu Dükkanı "Ömer Erdoğdular"


Dergah Dergisi' nin 156. Sayısında Süleyman Seyfi Öğün tarafından hazırlanmış olan otobiyografi niteliğindeki, hocamız "NEYZEN ÖMER ERDOĞDULAR" hakkındaki nefis makale..   


Ömer Erdoğdular Hocamızın YouTube Kayıtları:

1) Şevk Efza Taksim ve Peşrev
2) Öğrencileriyle birlikte Nikriz Sirto


Neyde Dem Sesleri Rahat Çıkarmak İçin..

Grubumuzda en fazla sorulan sorulardan biri de neyden nasıl dem seslerin çıkarılacağı üzerinedir. Efenim, dem sesleri çıkarmak için temelde 3 unsur vardır:


1) Şiddetli Sıcak Nefes..Neye mümkün olduğunca en sıcak nefes üflenmelidir. Taa ciğerden gelen o sesi  "Allah Huu" derken ki "Huu" yu söylerken elde edebiliriz.. "Huu" yu tabi kışın donmuş ellerimizi ısıtmak için o "huuuh huuhh!" lamalar gibi ısıtarak söylersek ideal nefesi yakalamış oluruz inşAllah..